Unito ja Tamperelaisen trikkauksen lyhyt historia

Posted By on helmi 28, 2015 | 0 comments


Heippa!

Kohta 13 vuotta lajia seuranneena tuntuu joskus oudolta, että muut eivät välttämättä tiedä mitä trikkaus on.

Trikkaus on keino ilmaista itseään. Jollekulle se on urheilulaji, toiselle taidetta, kolmannelle elämäntapa. Yksinkertaisimmillaan trikkaus sisältää akrobaattisia liikkeitä telinevoimistelusta, taistelulajeista sekä katutanssista ja yhdistelee näitä luoden näin oman ”lajinsa”.

Kuvailin trikkauksen näillä sanoin vuonna 2006, kun www.trikkaus.com-verkkosivu näki päivänvalon.

Esiintyjäryhmä Unito perustettiin 2004 Suomen johtavien trikkaajien kesken, tavoitteena tuoda trikkaus lajina tutuksi Suomessa ja Euroopassa. Unito on lajin pioneeri, varsinkin kokeilevan ja liikkeen muotoa ja koreografiaa tutkivan trikkauksen edistäjänä. Unito on ympäri maailmaa tunnettu ryhmä, jonka jäsenet ovat esiintyneet, kilpailleet ja opettaneet Euroopassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, Kiinassa, Israelissa ja Arabi-Emiraateissa. Veli-Matti Saarela oli 2014 tuomarina trikkauksen suurimmassa kisassa Red Bull Kick It:ssä Korean Soulissa. Trikkaus on vasta nyt hiljalleen vakiintumassa esittävänä taidemuotona ja Unito on alkanut opettaa trikkausta  tapahtumissa ympäri maailmaa ja sirkuskouluissakin mm. Circus Helsingissä.

Kuvailin Uniton puolestaan näillä sanoin vuonna 2014 apurahahakemukseen (jota emme valitettavasti saaneet). Kahdeksassa vuodessa on ehtinyt tapahtua aika paljon, ottaen huomioon että ensimmäistä kuvausta kirjoittaessani Unito ei ollut edes esiintynyt vielä kertaakaan.

Trikkaus (Tricking) on internetin välityksellä levinnyt uusi laji, joka on liikkeessä koko ajan. Trikkaus sai alkunsa 80- ja 90-lukujen taitteessa, kun amerikkalaiset Karatekat halusivat lisätä vaihtelua ja näyttävyyttä liikesarjoihinsa. Liikesarjoihin liitettiin temppuja eri taistelulajeista.

Yllä tutoriaali, eli opetusvideo 540-kickiin, yhteen trikkauksen peruspotkuista, joka juontaa juurensa kiinalaiseen Wushuun.

Internetin tullessa mukaan kuvioihin liikkeet alkoivat leviämään ympäri maailmaa ja videoiden määrä räjähti, kun youtube käynnistyi 2005. Aloitin itse 2002 lataamalla 56-modeemilla tuskastuttavan hitaasti muutaman minuutin videoita, joita sitten katsoin monta kertaa yrittäen oppia rakeisesta kuvasta kuinka joku temppu toimi.

Meillä ei ollut opettajia, eikä edes muita harrastajia, joilta olisi voinut katsoa mallia tai kysyä neuvoa. Tuolloin trikkaus sisälsi vain peruspotkuja, perusvoltit ja pari kierrettä, yhteensä trikkauksessa oli vain kymmenkunta liikettä, eikä tuplakierteistä ja tuplavolteista ollut vielä edes uneksittu. Aloitin Choy Lee Fut -harrastuksen 2003 oppiakseni potkuja ja saavuttaakseni jotain venyvyyttä ja kehonhallintaa, liikuntataustani oli koripallossa, jota pelasin Tampereen Pyrinnössä yhteensä 11 vuotta. Tutustuimme netin välityksellä kuitenkin joihinkin ympäri Suomea sijainneisiin trikkaajiin ja keskustelimme trikit.net -foorumilla, Tampereella vaikutti tällöin Ramin Sohrabin Art Wushu, joiden vuoroilla aloimme käymään Visuvesihallissa 2004 harjoittelemassa omaa juttuamme.

2004 tapasimme trikkauskaverini Kai Sekin eli Kaitsun kanssa 2 pääkaupunkiseutulaista kolleegaamme; Iikka Pohjolan ja Valtteri Louhivuoren. Tämä tapaaminen oli samalla Suomen ensimmäinen miitti eli gathering, ja tässä ensimmäisessä miitissä syntyi Unito. Unito oli yhdistelmä Tamperelaista trikkitiimiä Team Tokua ja Helsinkiläistä Universal Tricksters – ryhmittymää. Nimien etukirjaimista muodostettiin UniTo. Minä ja Iikka trikkaamme edelleen, Valtsu ja Kai lopettivat, vaikka huhu kertoo että Valtsua on nähty Helsingin kisahallilla välillä jotain tuplakierteitä pyörittämässä.

Aluksi Unito oli meidän neljän pieni leikkimielinen yhteisö, jossa jaettiin videoita ja neuvoja ja kokoonnuttiin muutama kerta vuodessa yhteen ja treenattiin aamusta iltaan. Heti perustamisen jälkeen mukaan liittyivät Emil Virtanen, Anssi Nurmi, Juhani Viitanen ja Janne Simojoki. Mukaan kuuluivat jossain vaiheessa myös Huomon veljekset Riku ja Juho. Teimme ensimmäisen keikkamme vuonna 2006 Tampereen YO-talolla siskoni yliopiston ainejärjestön bileissä. Ikoninen keikka löytyy youtubesta, jos oikein hakemalla hakee, tällöin esiintymässä oli TTY:n Bommarin vartija Papa Henrik, Giiwan, Juhku ja allekirjoittanut (viimeisessä videossa näkyy muuten unito-logon esiaste,  Unitopingviinin syntytarina on kadonnut aikojen hiekkaan, perimätiedon mukaan Janne keksi käyttää pingviiniä, ja aikojen saatossa se sileytyi alun pörröisemmästä versiosta virtaviivaiseksi, joskus unitopingviinillä oli myös häntä, mutta se ei oikein sopinut sille)

Tampere on aina ollut Suomessa trikkauksen keskuspaikka, suurimpana syynä on Nääshalli,  jonka bud04:ssa trikkaajat ovat reenanneet ahkerasti lähes joka arkipäivä. Unitolaiset trikkaavat myös Tampereen Sisun riveissä  ensin Visuvesihallissa, joka sijaitsi onkiniemessä, Pirkkahallissa ja nyt Ikurin liikuntahallilla, jossa Unito pitää tamperelaisille trikkajille vapaavuoroa sunnuntaisin klo 20.00, ota yhteyttä jos kiinnostuit.

2007 Nuori lahjakkuus Vellu kävi keikalla kanssamme Tampereen keskustorilla Antiheron kanssa ja heistä tuli pian osa Unitoa.  Esiinnyimme 2007-2011 vaihtuvalla kokoonpanolla Flamman Narrien unessa ja Kalevala-trilogiassa Pyynikin Kesäteatterissa. 2011 Unito sai lisäystä, kun pohjoisen veljet, Aatut Seppänen ja Keränen muuttivat Tampereelle ja liittyivät mukaan, samoihin aikoihin Lempäälän Legenda, Oulussa vaikuttanut Lauri Koskinen , joka esittää Sinisen Ritarin roolin, aktivoitui taas trikkausskenessä ja liittyi Uniton vakioposseen. Hieman myöhemmin mukaan liittyivät myös Tuomo Toivonen ja Riku Rikkonen. Uusimmat unitolaiset ovat Jaakko Mölsä ja instagramissakin tunnettu Aleksi Ranta.

2011 osallistuimme Talentiin ja siitä avautui maailma, olemme päässeet esiintymään ympäri maailmaa ja näistä tuhansista tarinoista ja ulkomaan seikkailuista vois kirjoittaa niin paljon laajemmin, kenties vaikka kirjan?

Parsifal-idea syntyi 2012, sen jälkeen kun olimme tehneet Antti Polameren kanssa Music for Martial Arts and Dance – esityken Hämeenlinna verkatehtaalle. Tuolloin halusin tehdä jotain uutta trikkauksen ja esiintymisen suhteen. Uniton kanssa olemme kierrelleet pienellä vaihtuvalla porukalla ympäri maailmaa treenaamassa, esiintymässä ja opettamassa. Halusin tehdä jotain suurta, missä voisimme esiintyä mahdollisimman isolla porukalla. Ratkaisu syntyi, kun tavattiin Disa Kamulan kanssa ja lähdimme kypsyttelemään ideaa Parsifalista. Esityspaikaksi valikoitui lopulta Tampere-talo, jonka isossa salissa esityksemme pääsee oikeuksiinsa. Esiintymässä nähdään tuliryhmä Uniflown Niko, Kasmir, Jaakko, Tintti ja Katra, Henriikka Roo, sirkustaiteilija Petra Lesonen, bboyt Timo Viljanen ja Vadim Lilleorg ja tanssijat Pauliina Asikainen ja Katariina Asikainen. Esiintyjistä lisää vielä pian.

Meihin uskottiin ja olemme saaneet tsemppiä ja kannustusta monilta tahoilta. Expressionista tuli Parsifalin kaupallinen kumppani ja HP:stä tukija Parsifaliin.

Tammikuusta asti olen painanut yötä päivää työtä Parsifalin eteen. 21:n esiintyjän showssa on koreografiassa massiivinen määrä tekemistä, samalla kun liikkeeseen yhdistyy liikkuvat projisoinnit ja elävä musiikki. Esiintyjät tuottavat itse suuren osan koreografiasta, itse keskityn ryhmäkohtauksiin ja liikkeen yleisiin suuntaviivoihin. Nyt kun on enää 5 viikkoa ensi-iltaan esitys alkaa rakentua ja visiot alkavat realisoitua, oloni on jo uskomattoman tyytyväinen. Olemme ehtineet käydä promoamassa Parsifalia Ideaparkissa, Kampissa, Lempäälän nuorisotalolla, Koskikeskuksessa, Tampereen pääkirjastossa Metsossa Nabuccon väliajallta Tampere-talossa ja lähes joka viikonloppu Wanted Trash – keräyksessä. Koko tiimi on paiskinut töitä todella paljon. Ensi viikolla pääsemme vihdoin isoon saliin hiomaan koreografioita ja testaamaan projisointeja. Ensi viikolla muuten kuvataan muuten myös traileri ja  siinä päästään jo vähän kurkkaamaan esityksen maailmaan…

Uniton perustajajäsen, 12 vuotta trikkausta seurannut veteraaniesiintyjä ja Parsifalin koreografi, seuraile

Submit a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>