Miten kirjoitat sanattoman käsikirjoituksen?

Posted By on tammi 15, 2015 | 0 comments


Parsifalin tarina lähti kohdallani liikkeelle pari vuotta sitten, kun tapasin Järvisen Heikin Tampereen ylioppilasteatterilla. Olin juuri ohjannut japanilaiseen Botan doro kummitustarinaan perustuvan Juhani Lompolon käsikirjoittaman Samurain rakkaus näytelmän, johon Heikki kuvasi ja editoi video-materiaalia esitykseen ja traileriin.

Toimin silloin myös TaYT:n taiteellisessa johtotroikassa ja Heikki tuli juttelemaan ensi-illan jälkeen haaveestaan; hän haluaisi tehdä trikkausryhmä Uniton kanssa kung-fu-elokuvien tyyliin esityksen, jossa voisi yhdistää trikkaajien liikettä ja projisointeja live-musiikkiin. Siinä pitäisi olla myös vahva tarina. Haasteena oli se, että Heikki tarvitsi esitykselle ohjaajan ja tarinan. Heikki voisi toimia esityksen koreografina ja esiintyjinä olisi Uniton kokeneet trikkaajat. Olin heti innoissani. Aivan mahtava idea! Kung-fu ooppera! Vähänkö sellaista olisi kiinnostava tehdä!

kuva: beijinglandscapes.com

kuva: beijinglandscapes.com

Puhuimme teoksesta pitkään tällä ”kung-fu ooppera” -työnimellä ja mietimme, ketkä olisivat oikeat tekijät juuri tähän teokseen. Samurain rakkauden työryhmästä mukaan pyydettiin säveltäjäksi ja live-muusikoksi Petra Poutanen-Hurme, sekä projisointeja luomaan visualisti-lavastaja Jussi Löf. Aivan alkumetreillä saimme myös tuottajaksi Unify Productions Oy:n Heikki Pentin mukaan joukkoon pitämään meitä vähän aisoissa suunnitelmiemme kanssa. Ekologisuus nousi esityksemme yhteiskunnalliseksi sanomaksi ja designer Vilma Riitijoki ja lavastaja Samuli Kivinummi saatiin mukaan työryhmään syksyllä 2014.

Heikin kanssa käymiemme keskustelujen pohjalta mieleeni nousi näkemäni tallinnalaisen T-Teaterin esitys Kõrge taeva all – Parzival, jonka olin nähnyt Turun ylioppilasteatterifestivaalilla keväällä 2011. Parsifalin tarina jäi mieleeni vahvasti, vaikka en ymmärtänyt näkemästäni esityksestä puoliakaan, sillä se esitettiin viron kielellä. Mutta jokin todella vahva jälki tarinasta jäi kehollisesti.

Ehdotin Parsifalin tarinaa Heikille esityksen tarinalliseksi lähtökohdaksi, josta hän innostui. Siitä alkoi tutkimusmatkamme sanattoman esityksen käsikirjoituksen kirjoittamiseen. Luimme Volter Kilven Parsifal kertomus Graalin ritarista -runoelmaa sekä kuuntelimme Wagnerin Parsifal-oopperaa ja tutkimme sen librettoa. Etsimme tietoa tarinasta ja totesimme, että yhtä ainoaa tarinaa Parsifalista ja Graalin ritareista ei ole. On useita eri versioita ja tulkintoja. Ehkä meidänkin tulkintamme vielä mahtuisi tähän maailmaan. Oopperan libretto antoi myös tarinallisesti lähtökohtia sanatonta esitystämme varten, sillä vaikka työnimenä oli ”Kung Fu –ooppera”, tarkoituksemme ei ollut suinkaan laulaa trikkauksen ohessa oopperaa. Wagnerin kirjoittama libretto toimi kuitenkin osaltaan myös käsikirjoituksen inspiraationa.

parsifalold

Miten kirjoitamme käsikirjoituksen esitykseen, jossa ei ole tarkoitus olla yhtään vuorosanoja? 

Yhtä ainoaa oikeaa tapaa sanattoman käsikirjoituksen kirjoittamiseen ei ole, mutta yksi hyvä resepti on laittaa joukko hyviä tyyppejä pohtimaan yhdessä asioita. Istua ja ideoida Skype-palavereissa eri puolilla Suomea ja Ruotsia ja joskus myös nähdä kasvotusten ja keskustella, laatia suuria suunnitelmia ja erilaisia lähtökohtia ja vaihtoehtoja. Kirjoittaa tarina, johon kaikki saavat sanottua oman sanansa juuri tästä ajasta katsottuna. Saada myös muut innostumaan ideasta. Sen jälkeen täytyy kokeilla ideoita käytännössä ja luottaa siihen, että tarina kirjoitetaan loppuun yhdessä esiintyjien ja muiden taiteilijoiden kanssa näyttämöllä heidän luovuudellaan ja kehoillaan; hyppien, pomppien, tanssien, heittäen voltteja, pyörien päällä, jaloilla, käsillä, tangoilla…

Julkistamme pian koko Parsifalin upean esiintyjäkaartin. Seuraile siis blogiamme! Mihin näiden esiintyjien luovuus ja jalat tämän tarinan vie, sen voit tulla katsomaan 4.4.2015 maailman ensi-iltaan, jonne liput voit ostaa vaikkapa tästä

Lämpimästi tervetuloa seuraamaan esityksemme valmistumista täältä blogista ja toivottavasti näemme sinut ja ystäväsi Tampere-talossa pääsiäisenä!

Disa Kamula

Parsifal esityksen ohjaaja ja dramaturgi

Submit a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>