Blogi


Earth Hour

Posted by on 14:48 in Yleinen | 0 comments

Earth Hour

Parsifal on mukana tukemassa WWF:n EARTH HOUR-tempausta!

“Ehdotamme, että Suomen teatterit huomioivat Earth Hourin teatterialan kollektiivisena kädenojennuksena ilmastonmuutoksen torjumiselle. Huomioiminen voi tapahtua monella tapaa. Mikäli valojen sammuttaminen tunnin ajaksi ei – ainakaan vielä tänä vuonna – onnistu, ne voi sammuttaa symbolisesti vaikkapa minuutin ajaksi, ja myös muuhun aikaan kuin juuri tuon tunnin aikana.” – Myrskyvaroitus

PARSIFAL ottaa osaa haasteeseen ja sammuttaa valonsa esityksen aikana ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi!
Tampere-talon ison näyttämön valot pimenevät Parsifal-esityksen aikana minuutiksi 4.4.2015 klo 19 alkavassa esityksessä ja 5.4.2015 klo 15 alkavassa esityksessä EARTH HOUR tempauksen tukemiseksi. Osta lippu ja tule itse katsomaan, miten se on mahdollista!

Parsifal on ekologinen tuotanto

Parsifalin tuotanto on pyrkinyt ekologisuuteen kaikin mahdollisin keinoin. Olemme pyrkineet valitsemaan sen ekologisemman vaihtoehdon puvustuksessamme ja lavastuksessamme. Juuri siksi olemme esiintymässä myös Tampere-talossa, joka on ensimmäinen Pohjoismaisen joutsenmerkin saanut kongressitalo. Tampere-talo oli pilotoimassa Pohjoismaista kehitystyötä, jossa hotelleille, ravintoloille ja kongressikeskuksille laadittiin yhtenäinen Joutsenmerkki-kriteeristö. Tampere-talo sai Joutsenmerkin ensimmäisenä kongressikeskuksena Pohjoismaissa 2. toukokuuta 2014. Energiatehokkaan Tampere-talon Vihreään jalanjälkeen pääset tutustumaan tarkemmin täältä:

Maailman Luonnonsuojeluliiton kansainvälistä Earth Hour -iltaa vietetään lauantaina 28.3.2015 kello 20.30-21.30. kunkin maan paikallista aikaa. Earth Hourin aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla sähkövalot.

Varsinaisena tempauksen ajankohtana lauantaina 28.3.2015 esiintyjäkaartiimme kuuluva Uniflow –ryhmä on esiintymässä yleisölle avoimessa Lahden Earth Hour tapahtumassa esityksellään Tulen Syleily klo:20.00. Tapahtumapaikkana toimii Vesijärven satama, Satamakatu, Lahti.

Tampereellakin toki tapahtuu monenmoista Parsifalin tiimoilta! Olemme juuri julkistaneet pukukilpailun, johon kuka tahansa voi osallistua ja voittaa liput itselleen ja kaverilleen Parsifalin salaiseen ennakkonäytökseen…

0F2B7951

Millainen on sinun ekoritarisi tai -ritarittaresi, joka pelastaa maailman ilmastonmuutokselta?

Pukeudu teeman mukaisesti ja tule puku päällä Circus Night-tapahtumaan Klubille lauantaina 28.3.2015. Ovet avautuvat klo 21. Esiintymässä on myös Parsifalin lavalla nähtäviä upeita artisteja! Suora linkki tapahtumaan löytyy tästä.

Voit myös osallistua lähettämällä kuvan ritaristasi osoitteeseen media@parsifal.fi

Ekoritari

Puvustajamme Vilma Riitijoki Vilmavasta valitsee ekoritareista cooleimmat. Tässä kuvassa komeilee ritarimme Gurnemanz (Anssi Nurmi)! Ilmoitamme voittajille henkilökohtaisesti!

Palkintona voit voittaa liput sinulle ja kaverillesi Parsifalin salaiseen ennakkonäytökseen 3.4. klo19! Kilpailuaikaa 31.03.2015 saakka!

Myrskyvaroitus

Myrskyvaroitus ry on ilmastotietoisuuden lisäämiseen tähtäävä yhdistys, jossa muun muassa eri alojen taiteilijat ja asiantuntijat toimivat yhteisen päämäärän puolesta. Yhdistys on riippumaton ja puoluepoliittisesti sitoutumaton.

Myrskyvaroitus on saanut luvan välittää Anna Krogeruksen kirjoittamaan tekstiä EARTH HOUR – tempausten yhteydessä. Liitämme sen tähän luettavaksenne ja pohdittavaksenne. Tehdään yhdessä kaikkemme ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi!

Anna Krogerus:

ENON VENEESSÄ

Kun olin lapsi joka kesä ajettiin loputtoman pitkä matka autolla. Takapenkillä oli kuuma ja äiti antoi meille kurkunpaloja nakerrettavaksi, ettemme kuivuisi. Merituuli nosti kaikki käsivarsieni karvat pystyyn, kun illalla saavuttiin Barösundin Esson rantaan. Siitä jatkettiin vielä moottorilla saareen. Perillä odottivat mummu ja vaari, kalatahna ja näkkileipä, meri-ilman syvälle upottava uni ja pitkien kesäpäivien autuus.
Joka päivä, mikäli ei satanut kaatamalla, kello kolmen kahvit juotiin Ruusulaaksossa. Kerran aikuiset alkoivat puhua siitä, miten öljy joskus loppuisi. Ajattelin apeana maailmaa, jossa autot ja moottoriveneet eivät liikkuisi, eikä kesäparatiisiini enää olisi pääsyä. ”Kyllä ihminen aina jotain keksii.” sanoi silloin enoni, joka oli insinööri ja hauska mies.
Oma esikoiseni, 6-vuotias, makaa mietteliäänä vuoteessaan. Iltakirja on luettu, laulut laulettu. Pitäisi jo nukkua, mutta uni ei tule. ”Äiti, milloin se tapahtuu, että kaikki ihmiset kuolevat yhtäaikaa?” hän kysyy. Olen pitkään hiljaa.
Minä en ole puhunut lapsilleni ilmastonmuutoksesta. En vielä. En ole kertonut hassua tarinaa siitä, miten äidin lapsuudessa oltiin huolissaan öljyn loppumisesta, kun nyt on huolena se, että ihminen ymmärtäisi jättää jäljellä olevan öljyn meren pohjaan ja maan uumeniin. Olen ajatellut, että saavat pienet kerätä ensin luottamusta elämään, kestävät sitten paremmin. Mutta lapsi tietää jo.
Mitä hänelle vastaisin?
Että emme tiedä. Ettei kukaan semmoisista kaukaisista tulevista tiedä. Mutta se ei ole totta. Me tiedämme kyllä aivan tarpeeksi. Tiedämme, että jos hiilidioksidipäästöjä ei saada merkittävästi vähennettyä lähivuosien aikana, on ihmiskunnan loppu edessä jo jossain 2100-luvulla. Arktinen jää sulaa, sen sitoma metaani vapautuu ja ilmasto muuttuu ihmisen kannalta mahdottomaksi elää.
”Kyllä ihminen aina jotain keksii.” Voi rakas eno, miten toiveikas, elämänuskoinen lause. Ja tänään näyttää siltä, että ehkäpä keksiikin. Uusiutuvan energian murros on käynnistynyt maailmalla, Kiina etunenässään. Päästöt ovat ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin pysyneet edellisen vuoden tasolla. Ja mikä muutoksen Kiinassa sai aikaan? Se että saasteisiin ja sairauksiin väsyneet kansalaiset alkoivat sitä vaatia.
Me voimme tehdä samoin. Aivan pian saamme valita uudet päättäjät. Sellaiset, jotka osaavat laittaa asiat tärkeysjärjestykseen, ja ilmastonmuutoksen torjumisen niistä ensimmäiseksi. Voimme tehdä muutakin; vähentää lihan ja maitotuotteiden syömistä, kävellä ja pyöräillä autolla ajamisen sijaan aina kun se on mahdollista, pitää kotiemme sisälämpötilan maltillisena ja villasukat jalassa. Kun seuraavan kerran pitää keksiä lahja läheiselle, jolla on jo kaikkea, voimme istuttaa hänelle havupuun.
Ja me voimme unelmoida. Unelmoida maailmasta, jossa ihmisen ja luonnon suhde on eheytynyt. Jossa laulaen, tanssien, näytellen, maalaten ja tarinoita kertoen vaalimme yhteyttämme maahan – niin kuin sitä kautta aikojen on vaalittu.

Unito ja Tamperelaisen trikkauksen lyhyt historia

Posted by on 18:07 in Yleinen | 0 comments

Unito ja Tamperelaisen trikkauksen lyhyt historia

Heippa!

Kohta 13 vuotta lajia seuranneena tuntuu joskus oudolta, että muut eivät välttämättä tiedä mitä trikkaus on.

Trikkaus on keino ilmaista itseään. Jollekulle se on urheilulaji, toiselle taidetta, kolmannelle elämäntapa. Yksinkertaisimmillaan trikkaus sisältää akrobaattisia liikkeitä telinevoimistelusta, taistelulajeista sekä katutanssista ja yhdistelee näitä luoden näin oman ”lajinsa”.

Kuvailin trikkauksen näillä sanoin vuonna 2006, kun www.trikkaus.com-verkkosivu näki päivänvalon.

Esiintyjäryhmä Unito perustettiin 2004 Suomen johtavien trikkaajien kesken, tavoitteena tuoda trikkaus lajina tutuksi Suomessa ja Euroopassa. Unito on lajin pioneeri, varsinkin kokeilevan ja liikkeen muotoa ja koreografiaa tutkivan trikkauksen edistäjänä. Unito on ympäri maailmaa tunnettu ryhmä, jonka jäsenet ovat esiintyneet, kilpailleet ja opettaneet Euroopassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, Kiinassa, Israelissa ja Arabi-Emiraateissa. Veli-Matti Saarela oli 2014 tuomarina trikkauksen suurimmassa kisassa Red Bull Kick It:ssä Korean Soulissa. Trikkaus on vasta nyt hiljalleen vakiintumassa esittävänä taidemuotona ja Unito on alkanut opettaa trikkausta  tapahtumissa ympäri maailmaa ja sirkuskouluissakin mm. Circus Helsingissä.

Kuvailin Uniton puolestaan näillä sanoin vuonna 2014 apurahahakemukseen (jota emme valitettavasti saaneet). Kahdeksassa vuodessa on ehtinyt tapahtua aika paljon, ottaen huomioon että ensimmäistä kuvausta kirjoittaessani Unito ei ollut edes esiintynyt vielä kertaakaan.

Trikkaus (Tricking) on internetin välityksellä levinnyt uusi laji, joka on liikkeessä koko ajan. Trikkaus sai alkunsa 80- ja 90-lukujen taitteessa, kun amerikkalaiset Karatekat halusivat lisätä vaihtelua ja näyttävyyttä liikesarjoihinsa. Liikesarjoihin liitettiin temppuja eri taistelulajeista.

Yllä tutoriaali, eli opetusvideo 540-kickiin, yhteen trikkauksen peruspotkuista, joka juontaa juurensa kiinalaiseen Wushuun.

Internetin tullessa mukaan kuvioihin liikkeet alkoivat leviämään ympäri maailmaa ja videoiden määrä räjähti, kun youtube käynnistyi 2005. Aloitin itse 2002 lataamalla 56-modeemilla tuskastuttavan hitaasti muutaman minuutin videoita, joita sitten katsoin monta kertaa yrittäen oppia rakeisesta kuvasta kuinka joku temppu toimi.

Meillä ei ollut opettajia, eikä edes muita harrastajia, joilta olisi voinut katsoa mallia tai kysyä neuvoa. Tuolloin trikkaus sisälsi vain peruspotkuja, perusvoltit ja pari kierrettä, yhteensä trikkauksessa oli vain kymmenkunta liikettä, eikä tuplakierteistä ja tuplavolteista ollut vielä edes uneksittu. Aloitin Choy Lee Fut -harrastuksen 2003 oppiakseni potkuja ja saavuttaakseni jotain venyvyyttä ja kehonhallintaa, liikuntataustani oli koripallossa, jota pelasin Tampereen Pyrinnössä yhteensä 11 vuotta. Tutustuimme netin välityksellä kuitenkin joihinkin ympäri Suomea sijainneisiin trikkaajiin ja keskustelimme trikit.net -foorumilla, Tampereella vaikutti tällöin Ramin Sohrabin Art Wushu, joiden vuoroilla aloimme käymään Visuvesihallissa 2004 harjoittelemassa omaa juttuamme.

2004 tapasimme trikkauskaverini Kai Sekin eli Kaitsun kanssa 2 pääkaupunkiseutulaista kolleegaamme; Iikka Pohjolan ja Valtteri Louhivuoren. Tämä tapaaminen oli samalla Suomen ensimmäinen miitti eli gathering, ja tässä ensimmäisessä miitissä syntyi Unito. Unito oli yhdistelmä Tamperelaista trikkitiimiä Team Tokua ja Helsinkiläistä Universal Tricksters – ryhmittymää. Nimien etukirjaimista muodostettiin UniTo. Minä ja Iikka trikkaamme edelleen, Valtsu ja Kai lopettivat, vaikka huhu kertoo että Valtsua on nähty Helsingin kisahallilla välillä jotain tuplakierteitä pyörittämässä.

Aluksi Unito oli meidän neljän pieni leikkimielinen yhteisö, jossa jaettiin videoita ja neuvoja ja kokoonnuttiin muutama kerta vuodessa yhteen ja treenattiin aamusta iltaan. Heti perustamisen jälkeen mukaan liittyivät Emil Virtanen, Anssi Nurmi, Juhani Viitanen ja Janne Simojoki. Mukaan kuuluivat jossain vaiheessa myös Huomon veljekset Riku ja Juho. Teimme ensimmäisen keikkamme vuonna 2006 Tampereen YO-talolla siskoni yliopiston ainejärjestön bileissä. Ikoninen keikka löytyy youtubesta, jos oikein hakemalla hakee, tällöin esiintymässä oli TTY:n Bommarin vartija Papa Henrik, Giiwan, Juhku ja allekirjoittanut (viimeisessä videossa näkyy muuten unito-logon esiaste,  Unitopingviinin syntytarina on kadonnut aikojen hiekkaan, perimätiedon mukaan Janne keksi käyttää pingviiniä, ja aikojen saatossa se sileytyi alun pörröisemmästä versiosta virtaviivaiseksi, joskus unitopingviinillä oli myös häntä, mutta se ei oikein sopinut sille)

Tampere on aina ollut Suomessa trikkauksen keskuspaikka, suurimpana syynä on Nääshalli,  jonka bud04:ssa trikkaajat ovat reenanneet ahkerasti lähes joka arkipäivä. Unitolaiset trikkaavat myös Tampereen Sisun riveissä  ensin Visuvesihallissa, joka sijaitsi onkiniemessä, Pirkkahallissa ja nyt Ikurin liikuntahallilla, jossa Unito pitää tamperelaisille trikkajille vapaavuoroa sunnuntaisin klo 20.00, ota yhteyttä jos kiinnostuit.

2007 Nuori lahjakkuus Vellu kävi keikalla kanssamme Tampereen keskustorilla Antiheron kanssa ja heistä tuli pian osa Unitoa.  Esiinnyimme 2007-2011 vaihtuvalla kokoonpanolla Flamman Narrien unessa ja Kalevala-trilogiassa Pyynikin Kesäteatterissa. 2011 Unito sai lisäystä, kun pohjoisen veljet, Aatut Seppänen ja Keränen muuttivat Tampereelle ja liittyivät mukaan, samoihin aikoihin Lempäälän Legenda, Oulussa vaikuttanut Lauri Koskinen , joka esittää Sinisen Ritarin roolin, aktivoitui taas trikkausskenessä ja liittyi Uniton vakioposseen. Hieman myöhemmin mukaan liittyivät myös Tuomo Toivonen ja Riku Rikkonen. Uusimmat unitolaiset ovat Jaakko Mölsä ja instagramissakin tunnettu Aleksi Ranta.

2011 osallistuimme Talentiin ja siitä avautui maailma, olemme päässeet esiintymään ympäri maailmaa ja näistä tuhansista tarinoista ja ulkomaan seikkailuista vois kirjoittaa niin paljon laajemmin, kenties vaikka kirjan?

Parsifal-idea syntyi 2012, sen jälkeen kun olimme tehneet Antti Polameren kanssa Music for Martial Arts and Dance – esityken Hämeenlinna verkatehtaalle. Tuolloin halusin tehdä jotain uutta trikkauksen ja esiintymisen suhteen. Uniton kanssa olemme kierrelleet pienellä vaihtuvalla porukalla ympäri maailmaa treenaamassa, esiintymässä ja opettamassa. Halusin tehdä jotain suurta, missä voisimme esiintyä mahdollisimman isolla porukalla. Ratkaisu syntyi, kun tavattiin Disa Kamulan kanssa ja lähdimme kypsyttelemään ideaa Parsifalista. Esityspaikaksi valikoitui lopulta Tampere-talo, jonka isossa salissa esityksemme pääsee oikeuksiinsa. Esiintymässä nähdään tuliryhmä Uniflown Niko, Kasmir, Jaakko, Tintti ja Katra, Henriikka Roo, sirkustaiteilija Petra Lesonen, bboyt Timo Viljanen ja Vadim Lilleorg ja tanssijat Pauliina Asikainen ja Katariina Asikainen. Esiintyjistä lisää vielä pian.

Meihin uskottiin ja olemme saaneet tsemppiä ja kannustusta monilta tahoilta. Expressionista tuli Parsifalin kaupallinen kumppani ja HP:stä tukija Parsifaliin.

Tammikuusta asti olen painanut yötä päivää työtä Parsifalin eteen. 21:n esiintyjän showssa on koreografiassa massiivinen määrä tekemistä, samalla kun liikkeeseen yhdistyy liikkuvat projisoinnit ja elävä musiikki. Esiintyjät tuottavat itse suuren osan koreografiasta, itse keskityn ryhmäkohtauksiin ja liikkeen yleisiin suuntaviivoihin. Nyt kun on enää 5 viikkoa ensi-iltaan esitys alkaa rakentua ja visiot alkavat realisoitua, oloni on jo uskomattoman tyytyväinen. Olemme ehtineet käydä promoamassa Parsifalia Ideaparkissa, Kampissa, Lempäälän nuorisotalolla, Koskikeskuksessa, Tampereen pääkirjastossa Metsossa Nabuccon väliajallta Tampere-talossa ja lähes joka viikonloppu Wanted Trash – keräyksessä. Koko tiimi on paiskinut töitä todella paljon. Ensi viikolla pääsemme vihdoin isoon saliin hiomaan koreografioita ja testaamaan projisointeja. Ensi viikolla muuten kuvataan muuten myös traileri ja  siinä päästään jo vähän kurkkaamaan esityksen maailmaan…

Uniton perustajajäsen, 12 vuotta trikkausta seurannut veteraaniesiintyjä ja Parsifalin koreografi, seuraile

Miten kirjoitat sanattoman käsikirjoituksen?

Posted by on 20:57 in Yleinen | 0 comments

Miten kirjoitat sanattoman käsikirjoituksen?

Parsifalin tarina lähti kohdallani liikkeelle pari vuotta sitten, kun tapasin Järvisen Heikin Tampereen ylioppilasteatterilla. Olin juuri ohjannut japanilaiseen Botan doro kummitustarinaan perustuvan Juhani Lompolon käsikirjoittaman Samurain rakkaus näytelmän, johon Heikki kuvasi ja editoi video-materiaalia esitykseen ja traileriin.

Toimin silloin myös TaYT:n taiteellisessa johtotroikassa ja Heikki tuli juttelemaan ensi-illan jälkeen haaveestaan; hän haluaisi tehdä trikkausryhmä Uniton kanssa kung-fu-elokuvien tyyliin esityksen, jossa voisi yhdistää trikkaajien liikettä ja projisointeja live-musiikkiin. Siinä pitäisi olla myös vahva tarina. Haasteena oli se, että Heikki tarvitsi esitykselle ohjaajan ja tarinan. Heikki voisi toimia esityksen koreografina ja esiintyjinä olisi Uniton kokeneet trikkaajat. Olin heti innoissani. Aivan mahtava idea! Kung-fu ooppera! Vähänkö sellaista olisi kiinnostava tehdä!

kuva: beijinglandscapes.com

kuva: beijinglandscapes.com

Puhuimme teoksesta pitkään tällä ”kung-fu ooppera” -työnimellä ja mietimme, ketkä olisivat oikeat tekijät juuri tähän teokseen. Samurain rakkauden työryhmästä mukaan pyydettiin säveltäjäksi ja live-muusikoksi Petra Poutanen-Hurme, sekä projisointeja luomaan visualisti-lavastaja Jussi Löf. Aivan alkumetreillä saimme myös tuottajaksi Unify Productions Oy:n Heikki Pentin mukaan joukkoon pitämään meitä vähän aisoissa suunnitelmiemme kanssa. Ekologisuus nousi esityksemme yhteiskunnalliseksi sanomaksi ja designer Vilma Riitijoki ja lavastaja Samuli Kivinummi saatiin mukaan työryhmään syksyllä 2014.

Heikin kanssa käymiemme keskustelujen pohjalta mieleeni nousi näkemäni tallinnalaisen T-Teaterin esitys Kõrge taeva all – Parzival, jonka olin nähnyt Turun ylioppilasteatterifestivaalilla keväällä 2011. Parsifalin tarina jäi mieleeni vahvasti, vaikka en ymmärtänyt näkemästäni esityksestä puoliakaan, sillä se esitettiin viron kielellä. Mutta jokin todella vahva jälki tarinasta jäi kehollisesti.

Ehdotin Parsifalin tarinaa Heikille esityksen tarinalliseksi lähtökohdaksi, josta hän innostui. Siitä alkoi tutkimusmatkamme sanattoman esityksen käsikirjoituksen kirjoittamiseen. Luimme Volter Kilven Parsifal kertomus Graalin ritarista -runoelmaa sekä kuuntelimme Wagnerin Parsifal-oopperaa ja tutkimme sen librettoa. Etsimme tietoa tarinasta ja totesimme, että yhtä ainoaa tarinaa Parsifalista ja Graalin ritareista ei ole. On useita eri versioita ja tulkintoja. Ehkä meidänkin tulkintamme vielä mahtuisi tähän maailmaan. Oopperan libretto antoi myös tarinallisesti lähtökohtia sanatonta esitystämme varten, sillä vaikka työnimenä oli ”Kung Fu –ooppera”, tarkoituksemme ei ollut suinkaan laulaa trikkauksen ohessa oopperaa. Wagnerin kirjoittama libretto toimi kuitenkin osaltaan myös käsikirjoituksen inspiraationa.

parsifalold

Miten kirjoitamme käsikirjoituksen esitykseen, jossa ei ole tarkoitus olla yhtään vuorosanoja? 

Yhtä ainoaa oikeaa tapaa sanattoman käsikirjoituksen kirjoittamiseen ei ole, mutta yksi hyvä resepti on laittaa joukko hyviä tyyppejä pohtimaan yhdessä asioita. Istua ja ideoida Skype-palavereissa eri puolilla Suomea ja Ruotsia ja joskus myös nähdä kasvotusten ja keskustella, laatia suuria suunnitelmia ja erilaisia lähtökohtia ja vaihtoehtoja. Kirjoittaa tarina, johon kaikki saavat sanottua oman sanansa juuri tästä ajasta katsottuna. Saada myös muut innostumaan ideasta. Sen jälkeen täytyy kokeilla ideoita käytännössä ja luottaa siihen, että tarina kirjoitetaan loppuun yhdessä esiintyjien ja muiden taiteilijoiden kanssa näyttämöllä heidän luovuudellaan ja kehoillaan; hyppien, pomppien, tanssien, heittäen voltteja, pyörien päällä, jaloilla, käsillä, tangoilla…

Julkistamme pian koko Parsifalin upean esiintyjäkaartin. Seuraile siis blogiamme! Mihin näiden esiintyjien luovuus ja jalat tämän tarinan vie, sen voit tulla katsomaan 4.4.2015 maailman ensi-iltaan, jonne liput voit ostaa vaikkapa tästä

Lämpimästi tervetuloa seuraamaan esityksemme valmistumista täältä blogista ja toivottavasti näemme sinut ja ystäväsi Tampere-talossa pääsiäisenä!

Disa Kamula

Parsifal esityksen ohjaaja ja dramaturgi

W A N T E D T R A S H

Posted by on 19:15 in Yleinen | 0 comments

W A N T E D   T R A S H

W A N T E D  T R A S H
TAMPERE
Keskustori klo 12-14.00.
La 10.1, 17.1, 31.1, 7.2 ja Laskiais Su 15.2

M I T Ä ?

Parsifalin yhteydessä on järjestetty nyt  kolmea kierrätyskampanjaa. Wanted trash kampanjassa keräämme käytettyjä-, viallisia- ja hukkamateriaaleja. Pääasiassa keskitymme Tampereen alueella energiajätteen  ja  sekajätteen  kierrätykseen,  kuten  muoveihin.  Yksi  tavoitteeni  on  motivoida yrityksiä  ja  yksittäisiä  talouksia  tällä  kampanjalla  kierrättämään  arkensa  jätettä  konkreettiseen asiaan – Parsifalin puvustukseen. Näin kierrättäjä voi osallistua projektiin, nähdä lopputuloksen, prosessin  ja  tukea  meitä  asiassamme.  Parsifalissa  pyrin  kierrättämään  näitä  jätteitä  taiteen  ja esiintymisen keinoin. Yritys, voit olla jätteistäsi yhteydessä suoraan minuun!

O S A L L I S T U   K I L P A I L U U N !

Kierrätyksen  yhteydessä  jätettä  vastaan  voit  osallistua  kahteen  arvontaan.  Jaossa  2×2  lippuja Parsifal  esityksiin!  Samalla  voit  myös  osallistua  Parsifalin  Instagram  kilpailuun,  laittamalla kierrättämäsi  roskat  meidän  roskikseen,  napata  siitä  kuva  Instaan  HÄSTÄÄÄG

#siistiä
#parsifal2015

Instagram kisasta voit voittaa uuden HP  x360 läppärin, lippuja ja trikkaustunteja!

Dropping out the trash #siistiä #parsifal2015 #keepitclean @anstorlee

A photo posted by Veli-Matti Saarela (@vellusta) on

 

M I S S Ä  &  M I L L O I N ?

HOX!  Ensimmäinen  keräys  järjestetään  10.1  eli  ensi  lauantaina!  Keräykset  järjestetään Keskustorilla klo 12-14 lauantaisin 10.1, 17.1, 31.1, 7.2 ja laskiaissunnuntaina 15.2. 31.1  arvotaan  läppärinvoittaja  instakilpailusta  ja  viimeisenä  keräyspäivänä  15.2  arvotaan vielä lippuja. Haluamme  pitää  koko  tuotanto  prosessin  läpinäkyvänä,  joten  sinulla  on  joka  kirrätyskerralla mahdollisuus  tavata  ja  nähdä  työryhmää,  esiintyjiä  treenaamassa,  ohjaajan,  minut,  assareita, tuottajan, koreografin ja esittää kinkkisiä kysymyksiä. La 31.1 Parsifalin Unito kulkue lähtee 12.30 koskikeskukselta ja saapuu keskustorille 13.50 heittämään voltit!

O H J E E T  K I E R R Ä T Y K S E E N !
-Käytetyt-, vialliset- ja hukkamateriaalit
-Elintarvikkeiden sotkemat materiaalit
tulisi puhdistaa. Otamme vastaan vain
puhtaita materiaaleja, ettei lika aiheuta
home ja hajuhaittoja.
-Materiaalien toimitus kierrätyspäivinä
(10.1, 17.1, 31.1, 7.2, ja 15.2)
Keskustorin pisteeseen!

matskut

. . .
SUKKAHOUSUT – NAMIPAPERIT –
MUOVIPUSSIT – LEIPÄPUSSIT –
ÄÄNINAUHAT –  SÄHKÖJOHDOT –
LETKUT  VAAHTOMUOVI – JOHDOT –
KERTAKÄYTTÖISET RUOKAILUVÄLINEET
– FOLIOT – HEDELMÄ- JA SIPULUPUSSIT
– ELINTARVIKEPUSSIT – TUIKKUJEN
SUOJAT – RUOKAILU METALLIVUOAT

B U L L  S H I T

Myönnän, että energia- ja sekajäte on ongelmajätteen jälkeen vaikeinta työstää uudeksi, etenkin vaate-  ja  tekstiilinäkökulmasta.  Kuitenkin  Suomessa  muulle  jätteelle  on  jo  hyvät kierrätysmahdollisuudet,  ja  toivomme,  että  ihmiset  oppisivat  laittamaan  kartonkijätteet  ja palautuspullot  jo  niille  kuuluvaan  paikaan  kierrätettäväksi.  Energiajätteelläkin  on  jo  Suomessa polttopisteitä,  mutta  ne  yleistyvät  hitaasti.  Suhtaudun  kuitenkin  tekstiilin  kierrätykseen
polttamalla energiaksi negatiivisesti. Suurin osa tekstiileiden kuiduista on edelleen täysin uuden veroista  ja  uudelleen  käytettävissä  esimerkiksi  teollisuuden  tarpeissa,  rakennusalalla  tai kodintekstiileissä. Ehkäpä myös muoville voi keksiä uusia suurempia käyttötapoja, kuten pienenä esimerkkinä kudotut vedenkertävät pressut.

Olisi ollut varmasti helpompaa tehdä tämä kierrätyskampanja  vaikkapa  Brasiliassa,  missä  ei  kierrätetä  kunnolla,  paitsi  talouksien  omien  tarpeiden mukaan, jolloin jäte/materiaali valikoima on tietysti laajempi. Otan tavallaan myös kantaa siihen kuinka yksityisten ihmisten jätteet jätetään lojumaan metsiin ja meriin, heitetään ulos ikkunasta ja unohdetaan. En sano, että Suomessa ongelma olisi maailman laajin. Itämeren tutkimusnäytteiden mukaan  Kuitenkin  Itämerta  eniten  saastuttavat  yksityiset  ihmiset  ja  taloudet  ovat  Suomalaisia. Tämä tuli yllätyksenä jopa minulle.

Henkilökohtaisesti tämän keräyksen aikana olen oppinut kierrättämään omassa kotitaloudessani energiajätettä  uudelleen  ja  uudelleen,  aivan  eri  tasolla  kuin  aijemmin.  Huomaan  kuinka pakastepussejen pesu ei olekkaan niin hankalaa ja voin käyttää helposti niitä ainakin 2 vuotta lisää. Huomaan  välillä  kuinka  hordaus  iskee  ja  löydän  itseni  katselemasta  violetin  vihannespussin kimallusta  kaupassa.  Kamalaa.  Odotan  niin  innolla  millaisen  saaliin  saamme  pelastettua kaatopaikoilta ja aijon pitää teidät ajantasalla siitä mitä niistä tulee!

Nyt  olen  siinä  tilanteessa,  kun  paniikki  iskee,  värikynät  on  järjestyksessä  ja  mietin,  että  mitä helvettiä olen tekemässä. Ollaan tietysti niin pieniä, mutta suuren, tuntemattoman asian edessä. Olo  on  kuin  pikkulapsella  suuren  puun  juurella.  Onneksi  tiedän,  että  se  kuuluu  aina  luomis prosessiin ja uskon kertatoisen jälkeen näihin visioihin. En ole kuullut Suomessa tehtävän ennen tämän  tason  kierrätysprojektista,  jossa  muoveista  tulee  oikeesti  pukuja  trikkaajille  jättimäiseen saliin  ja  esitykseen!  Ei  ne  ole  mitään  ulkonäköhelinää  valokuvissa  vaan  oikeesti  lähellä  ehkä neroutta. Tai katsotaan. Vähintään rikkoo rajoja. Niin fiiliksissä.

Tuhannet kiitokset osallistujille! Nähdään mestoilla!

Terveisin, Vilma Riitijoki
vilma.riitijoki@gmail.com
www.facebook.com/vilmava

Pick it Up

Posted by on 20:19 in Yleinen | 0 comments

Pick it Up
vapaaehtoisia

Vapaaehtoiset Antti ja Jani keräävät aarteita jätesäkkeihin. Paikalla oli hyvä tunnelma ja lämmintä glögiä.

P I C K   I T   U P

Parsifal.  Tämä  kirjoitus  on  ympäristöteoista,  ainakin  yhdestä  pienestä  teosta,  ainakin  meidän,  lavastaja  Samuli Kivinummen  ja  puvustaja  Vilma  Riitijoen  näkökulmasta.  Jos  esitys,  niin  kuin  Parsifal  käsittelee  ympäristöasiaa  tai puhtautta,  haluamme  esimerkillisesti  noudattaa  näkyvästi  tätä  ideologiaa.  Ainakin  se  tulee  näkymään  siinä,  että Produktion tuotannossa ja esityspaikassa, joka on ottanut edistyksellisen eettisen linjan.
Suunnitelmien mukaan lavastus ja puvustukset valmistetaan jätteistä. Nähtyänne (vielä valmistamattomat) vaatteet ja lavasteet, ilman tätä kirjoitusta ette varmaan arvaisi että ne ovat olleet jätettä. Toisen jäte on toisen aarre. Kuinka paljon on jätettä maailmassa joita vielä voidaan jatkoprosessoida joksikin muuksi?

”tehdään jotain konkreettista kierrätystä, miksemme siivoaisi?”
– Samuli Kivinummi

Samuli väsyneenä ja tyytyväisenä tämänpäivän saaliista.

Samuli väsyneenä ja tyytyväisenä tämänpäivän saaliista.

Ajatuksellaan Samuli tähtää siihen, että olemme itse esimerkkinä ja noudattaisimme ideologiaamme. Samuli on organisoinut 3 siivouskertaa jo merkittäväksi kulttuurikohteeksi muodostuneella Tikkutehtaan alueella, joka on epävirallinen katutaiteen näyttämö. Valitettavasti  sinne ei ole järjestetty vieläkään asianmukaista jätteenkeräystä paikan puhtaanapitämiseksi. Samuli kokee siivouksen myös tärkeänä tekona kulttuuriyhteisöllemme ja haluaa muistuttaa jätteiden merkityksestä ja jätteiden arvosta. Tähän mennessä Mukana jätteissä on nyt mm. n. 5000 spray-purkkia, joista lavastuksen ensimmäiset suunnitelmat alkavat jo muodostua. Pelkästään ruostuvista maalipurkeista pääsee veden mukana maaperään sinne kuulumattomia aineita ja ne ovat myös onnettomuusriski. Uskomatonta on, että vieläkään ei edes huomaa, että paikkaa olisi siivottu. Toivomme että monille tärkeä paikka säilyy ja että näin voimme edistää siellä tapahtuvaa toimintaa, turvallisuutta ja avoimmuutta.

0F2B7938

Kattohuopatehtaan tunnistettava julkisivu.

Tuotantoryhmä keskustelee parhaillaan jäteyhtiöiden kanssa avusta, kuten kuljetuksia ja jätelavoja. Apu mahdollistaisi tehokkaan keräämisen ja kierrättämisen ilmaiseksi. Samalla jätteistä eroteltaisiin ne mitä  voimme hyödyntää tässä projektissa. Ilman tätä apua, Suomessa vapaaehtoisten kerääjien on itse maksettava muiden jätteiden kierrättämisestä.  Vilma etsintäkuuluttaa tällä hetkellä  muovisia- ja metallihohtoisianamipapereita joita voi lähettää nimellä ja osoitteella varustettuna osoitteeseen Rasimäen tie 85, 34550 Itä-Aure.  Ken tietää vaikka teokset päätyisivät esimerkinomaisesti julkiselle paikalle kun projekti päättyy, mutta jos eivät niin niille järjestetään asianmukainen jatkopaikka.

-Kiitos kaikille vapaaehtoisille kerääjille!

Ota yhteyttä

Puvustaja Vilma, vilma.riitijoki (at) gmail.com
Lavastaja Samuli, samuli.kivinummi (at) gmail.com

Ekologista lavastusta

Posted by on 19:28 in Yleinen | 0 comments

Ekologista lavastusta

Työryhmämme on ollut aktiivisena, sillä kaikkien suomalaisten rakastama ensilumi on tippunut taivaankannesta valaisemaan synkeän marraskuun. Tampereella lumi onneksi suli, mutta työryhmällemme tuli kiire. Niille, jotka eivätvielä tiedä, Parsifal on ekologinen teos; teoksen puvustus tehdään suurimmaksi osaksi kierrätysmateriaaleista, Tampere-talo on ensimmäinen pohjoismainen kongressikeskus, joka on saanut joutsemerkin ja teoksen lavastus tehdään käytetyistä tavaroista, rojuista ja roskista.

0F2B7872

Tänä torstaina vapaa-ehtoisista koostunut jengimme, lavastajamme Samuli Kivinummen johdolla, teki toisen roskankeruureissun Tampereen tulitikkutehtaalle, jossa jätesäkkeihimme kertyi noin 2000 tyhjää spraymaalipurkkia.

0F2B7863

Tampereen tulitikkutehtaan alue on Suomen suurin katutaiteen keskittymä, johon innokkaat maalaajat ovat luoneet taidetta jo vuosikymmeniä. Harva korjaa jälkensä, joten alueella on kymmeniä ellei satojatuhansia tyhjiä (tai vähän täydempiäkin) spraytölkkejä. Alueella ei paljon roskiksia saati siivojia näy, joten Parsifal päätti ottaa ohjat käteen, ja siivota aluetta. Tyhjistä spraytölkeistä rakennamme lavastusta ja muutakin mukavaa, mutta siitä enemmän myöhemmin.

Siivoamisreissuja on tarkoitus tehdä useampiakin, otimme myös yhteyttä Pirkanmaan jätehuoltoon. Toivomme, että saisimme heidät mukaan siivoamistalkoisiin, sillä 20 jätesäkillistä spraytölkkejä on vain avaruuspölyä galaksissa.

0F2B7938

0F2B7955

Uniton perustajajäsen, 12 vuotta trikkausta seurannut veteraaniesiintyjä ja Parsifalin koreografi, seuraile

Parsifal on totta!

Posted by on 13:10 in Yleinen | 0 comments

Parsifal on totta!

Huhhuh, onpa vihdoin kiva päästä puhumaan Parsifalista.

Projekti sai alkunsa 2012 kun olin kuvaamassa teaserin ja videomateriaalia Tampereen ylioppilasteatterin  Samurain rakkaus -teatteriesitykseen. Tuolloin tutustuin Disa Kamulaan ja meille syntyi ajatus ensimmäisestä Suomalaisesta kung-fu oopperasta: tarinallisesta teoksesta, joka yhdistelisi Pekingin oopperan ja kung-fu-elokuvien perinteitä nykysirkukseen ja teatteriin.

Pikakelataan kaksi vuotta eteenpäin, näyttämöksi valikoitui upea Tampere-talon iso sali ja Parsifal on vihdoin totta.

Lauri Laukkanen - Parsifal-12

Viimeisen kuukauden olemme vääntäneet markkinointimateriaalia teokselle markkinointitoimisto Expressionin kanssa ja suunnitelleet teoksen markkinointia ja myyntiä.

Tänä maanantaina päästiin vihdoin itse asiaan, työryhmä on vahvistunut: Teoksen ohjaa Disa Kamula, musiikit säveltää Petra Poutanen-Hurme, puvustuksesta vastaa  Vilma Riitijoki, videolavastuksen tekee Jussi Löf, fyysisen lavastuksen hoitaa Samuli Kivinummi, koreografiat luo meikäläinen, tuottajana häärii Heikki Pentti ja kaupallisena tuottajana Joonas Inha.

taiteellinenpalsu

Meidän Parsifal perustuu löyhästi keskiaikaiseen ritarirunoelmaan ja varsinkin Volter Kilven versioon Parsifalin legendasta, luemme runoelmaa tällä hetkellä tarkasti ja teemme taiteellisesti vaikeita päätöksiä asioista, mitä haluamme käsitellä, mutta niistä ehkä myöhemmin. Vilma otti meistä jo mittoja ensimmäisiin pukuihin. Parsifal lähtee markkinointikiertueelle tämän kuukauden lopussa ja sinne tarvitaan jo asuja.

mittoja

Tätä blogia kannattaa seurailla, jos teoksen valmistuminen kiinnostaa, saattaapa tätä kautta saada muutamia lippujakin itse esitykseen. Seuraavaan kertaan!

Uniton perustajajäsen, 12 vuotta trikkausta seurannut veteraaniesiintyjä ja Parsifalin koreografi, seuraile

Lipunmyynti on alkanut, hanki omasi!

Posted by on 19:17 in Yleinen | 0 comments

Lipunmyynti on alkanut, hanki omasi!

HANKI OMASI LIPPUPISTEELTÄ TÄSTÄ LINKISTÄ

Parsifalin lipunmyynt on alkanut

Lippuja myy lippupiste ja Tampere-talon lipunmyynti.